Dansk design i træ vinder frem

Danske designmøbler har i mange år været populære i Danmark, og også udenfor Danmark. De danske designere – både nye og gamle – producerer mange af deres møbler i træ, som passer godt ind i de nordiske boliger.

Af de anerkendte designere med mange år på bagen, kan f.eks. nævnes Hans J. Wegner med Y stolen, Børge Mogensen med Tremmesofaen og Kaare Klint med Faaborgstolen. Alle møblerne blev designet og produceret i træ, som var med til at skabe succesen da de første gang så markedet. Udover at disse træmøbler opnåede meget succes da de blev designet og produceret, så har de fremhævede møbler ligeså opnået en fornyet popularitet i nyere tid, som for enkelte overgik den oprindelige.

Selvom f.eks. Faaborgstolen blev designet og produceret i 1914 – altså over 100 år siden – er denne stol stadig i høj kurs i de danske hjem. Det samme gør sig gældende med stolen fra Hans J. Wegner, som er at finde i utallige danske hjem. Denne stol er især blevet populær blandt den yngre generation, som er én af grundende til den fornyede interesse i danske designmøbler. Den yngre generation – dvs. i aldersgruppen 18 til 28 år – er begynd at vise stor interesse for indretning og design. Og fokus er ikke på masseproduceret møbler, men derimod på kendte designikoner fra især dansk design.

Dette er især hjulpet godt på vej af tv-programmer som Fantastiske Fund, Skattejægerne og Loppe Deluxe. Alle programmer, hvor godt design bliver vægtet højt. I mange af disse programmer ses der jævnligt nye og gamle møbler, fra kendte danske designikoner – og rigtig mange i træ. Og herved er Hans J. Wegner, Børge Mogensen og Kaare Klint ofte på programmet, og giver den yngre generation et indblik i, hvordan disse ikoner kan benyttes i indretningen.

Udover selve udbredelsen af viden omkring disse designere, så har Danmark også oplevet en forøgelse i salgsstederne indenfor danske designmøbler. Du kan finde dansk design på diverse markeder, auktionshuse samt forhandlere. Da en række af de kendte designs – f.eks. Wegners Y stol – er blevet sat i produktion igen, er det muligt at få kendte danske designmøbler, selvom de blev designet i 60’erne.

Selvom det spænder bredt med hvilke typer af møbler, som har opnået popularitet i Danmark og udlandet, så er der dog en række fællestræk. Det er nemlig især de danske designere, som arbejdede meget med træ, som er og forsat bliver populære for deres møbler. Til dags dato ses det ofte med gamle designikoner, at det ofte er træmøblerne som bliver reproducerede elle genfortolket.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *